پاورپوینت فصل 4 علوم هشتم(تنظیم عصبی)
پاورپوینت کامل برای فصل 4 علوم هشتم(تنظیم عصبی)
لطفا پاورپوینت را از لینک زیر دانلود کنید...
موضوعات مرتبط: زیست شناسی ، پاورپوینت ، ،
برچسبها:
قسمت بیستم فصل 4 علوم تجربی هشتم
مراحل انتقال پیام عصبی در محل سیناپس
هنگامیکه جریان عصبی به پایانه اکسونی نورون پیش سیناپسی می رسد ، وزیکول های محتوی انتقال دهنده ها با غشای سلول آمیخته می شوند و مولکول های انتقال دهنده به فضای سیناپسی آزاد و به گیرنده های موجود در غشاء نورون پس سیناپسی متصل و سبب تغییر پتانسیل الکتریکی آن می شوند. این تغییر ممکن است در جهت فعال کردن یا مهار کردن نورون پس سیناپسی عمل کند.در سیناپس سیگنال الکتریکی تبدیل به سیگنال شیمیایی (نوروترانسمیترها) می شود. این نوروترانسمیترها به شکاف سیناپسی (فاصله کوچک بین دندریت و اکسون) ریخته می شوند و به دندریت سلول مجاور می رسد و این انتقال ادامه پیدا می کند.
موضوعات مرتبط: زیست شناسی ، درسنامه ، ،
برچسبها:
قسمت نوزدهم فصل 4 علوم تجربی هشتم
سیناپس
انتقال هر تحریک یا دستور از یک نورون به نورون دیگر، در محل خاصی که دو نورون با هم تماس حاصل میکنند انجام میشود. محل ارتباط دو نورون را «سیناپس»گویند.
پس سیناپس، محل تبادل اطلاعات از اکسون یک نورون به دندریت نورون دیگر سیناپس نامیده می شود. به خاطر داشته باشید که تبادل اطلاعات سلول های عصبی به هم از طریق این قسمت هاست.
انواع سیناپس عبارتند از :
الف ) سیناپس الکتریکی
ب ) سیناپس شیمیایی
اجزاء سیناپس عبارتند از:
1-نورون پیش سیناپسی : نورونی که پیام را از طریق پایانه اکسونی خود منتقل می کند
2-فضای سیناپسی : فاصله کمی که بین پایانه اکسونی و سلول دریافت کننده وجود دارد.
3-نورون یا سلول پس سیناپسی : دریافت کننده پیام عصبی
4-انتقال دهنده عصبی : ماده ای شیمیایی که باعث ارتبااط نورون پیش سیناپسی و پس سیناپسی می گردد. مانند استیل کولین در ماهیچه ها و گلوتامات در مغز .
موضوعات مرتبط: زیست شناسی ، درسنامه ، ،
برچسبها:
قسمت هجدهم فصل 4 علوم تجربی هشتم
انتقال پیام عصبی
وقتی محرکی باعث دپلاریزه شدن نقطهای از غشای آکسون شود، دریچههای حساس به ولتاژ باز میشوند و در آن نقطه از غشای آکسون پتانسیل عمل شکل میگیرد. زمانی که ولتاژ غشا از mV 70 -به mV 40 +میرسد ظرف هزارم ثانیه جریانی از Na +از طریق مجاری باز شده به درون سلول انتشار مییابد.بنابراین، هر پتانسیل عمل بارهای مثبت (یونهای Na +)را به درون آکسون تزریق میکند. این یونهای سدیم دارای بار مثبت به ناحیه مجاور که هنوز پتانسیل غشای آن mV 70- است، جا به جا میشوند و آن ناحیه از غشای آکسون را دپلاریزه میکنند.در واقع جابهجایی یونهای Na+ باعث تغییر ولتاژ ناحیه مجاور ، باز شدن دریچههای مجاری Na+ آن و تولید پتانسیل عمل دیگری میشود. بنابراین، هر پتانسل عمل به عنوان محرکی برای تولید پتانسیل عمل در ناحیه بعدی غشای آکسون عمل میکند.
هدایت تکانه عصبی در آکسون فاقد میلین:هر پتانسیل عملی باعث سرازیر شدن یون های سدیم به درون سلول میشود. این بارهای مثبت به نواحی مجاور جابهجا میشوند و آن ها را به طور جزئی دپلاریزه می کنند. در نتیجه کانالهای حساس به ولتاژ سدیم باز میشوند و این فرآیند تکرار میشود.
هدایت تکانه عصبی در آکسون میلین دار:چون غلاف میلین از جریان یونهای سدیم به داخل سلول جلوگیری میکند، پتانسیل عمل فقط در نقاط فاقد میلین به وجود میآید. در نتیجه پتانسیل عمل از نقطه ای به نقطه دیگر میپرد. توجه داشته باشید که پتانسیلهای عمل در واقع منتقل نمیشوند، گرچه استفاده از این واژه مرسوم است. هر پتانسیل عمل واقعهای مجزا و کامل است که در طول آکسون تکرار میشود یا به تعبیری از نو زاده میشود. بنابراین، پتانسیل عملی که در انتهای آکسون تولید میشود، واقعهای جدید ی است که در پاسخ به پتانسیل عمل قبلی به وجود میآید. پتانسیل عمل آخر دارای همان وسعت و توان پتانسیل عمل نخست است.
موضوعات مرتبط: زیست شناسی ، درسنامه ، ،
برچسبها:
قسمت هفدهم فصل 4 علوم تجربی هشتم
فعالیت نورون :
بین دو سمت غشای نورون اختلاف پتانسیل الکتریکی وجود دارد .
پتانسیل آرامش: اختلاف پتانسیل الکتریکی بین دو سمت غشاء در حالتی که نورون در حال فعالیت عصبی نمی باشد.
نکته : درهنگام پتانسیل آرامش ، پتانسیل درون سلول نسبت به بیرون آن منفی می باشد که علت آن به قرار زیر است. بطور معمول غلظت یون سدیم در خارج از داخل بیشتر و غلظت پتاسیم در داخل بیشتر از خارج است ، بنابراین سدیم بر اساس شیب غلظت ( انتشار ) تمایل به ورود به داخل و پتاسیم تمایل به خروج دارد ، اما بعلت اینکه یون هیدراته پتاسیم نسبت به سدیم کوچکتر است ، نفوذپذیری غشا ء نسبت به پتاسیم در حالت استراحت بیشتر از سدیم خواهد بود. بنابراین تعداد یون های مثبتی(یون پتاسیم ) که از نورون خارج می شود بیشتر از یون های مثبتی ( یون سدیم ) است که وارد آن می گردد در نتیجه بارهای منفی درون نورون خود را نشان می دهند.
نکته : اگر این فرآیند دائما اتفاق بیفتد تراکم پتاسیم داخل به شدت کاهش یافته و سدیم درون سلول انباشته خواهد گردید، سلول برای رفع این مشکل از پمپ سدیم-پتاسیم کمک می گیرد.
پمپ سدیم –پتاسیم : پروتئینی در غشاء که با مصررف ATP (انرژی ) یون های سدیم را به خارج و پتاسیم را به داخل نورون می راند و باعث می گردد که اختلاف غلظت یون های سدیم و پتاسیم در دو سمت غشاء حفظ گردد.( حفظ حالت اولیه )
پتانسیل عمل : تغییر ناگهانی و شدید اختلاف پتانسیل بین دو سمت غشاء که طی آن در زمان بسیار کوتاهی پتانسیل داخل نسبت به خارج مثبت تر می شود و بلافاصله به حالت اول بر می گردد.( منفی شدن داخل )
ادامه توضیحات در ادامه مطلب...
موضوعات مرتبط: زیست شناسی ، درسنامه ، ،
برچسبها:
ادامه مطلب
قسمت شانزدهم فصل 4 علوم تجربی هشتم
انواع نورون ها ازنظر عملکرد
انواع نورون ها ازنظر عملکرد تقسیم بندی نورون ها برطبق عملکرد عبارتنداز:
*نورون حسی یا آوران (Sensory, or Afferent neuron): این نورون ها، پیام های عصبی را به طرف دستگاه عصبی مرکزی می برند. نورون های حسی محیطی را نورون های آوران اولیه (Primary afferent neurons) می نامند. نورونهای حسی یا آوران، تحریکات را از اعضای بدن به نخاع و یا مغز منتقل میکنند.
*نورون حرکتی یا وابران : (Motor, or Efferent neuron) نورونهای وابران، دستورها را از نخاع و یا مغز به اعضای بدن برمیگردانند. یعنی پیام های عصبی را از دستگاه عصبی مرکزی به سمت محیط هدایت می کنند (یعنی به عضلات صاف، اسکلتی و قلبی یا غدد). نورون های سیستم اتونوم (سمپاتیک و پاراسمپاتیک) حرکتی هستند. در مواردی، نورون هایی که وارد قسمت خاصی از دستگاه عصبی مرکزی می گردند، اصطلاح نورون های آوران و درارتباط با نوروهایی که از آن خارج می شوند عنوان نورن های وابران بکار می رود (مثلا نورون های آوران و وابران مخچه).
*نورون های رابط یا ارتباطی (Connector, or association neuron) یا نورون بینابینی یا واسطه ای : (Interneuron) نورون هایی هستند که وظیفه آنها ارتباط نورون ها با یکدیگر در سیستم عصبی است. به عنوان مثال می توان به بسیاری از نورون های واسطه ای در طناب نخاعی، مخچه و قشر مغزاشاره کرد. نورون های واسطه ای ممکن است مهاری یا تحریکی باشند. نورونهای رابط، کلا تحریکات یا دستورها را از یک نرون به نرون دیگر انتقال میدهند.
موضوعات مرتبط: زیست شناسی ، درسنامه ، ،
برچسبها:
قسمت سیزدهم فصل 4 علوم تجربی هشتم
انواع نوروگلیا
این سلول ها در انتقال پیام عصبی نقشی ندارند. وظیفه این سلول های غیر عصبی، ترمیم و تغذیه و همچنین حفاظت و پشتیبانی از سیستم عصبی است.
سلول های نوروگلیا شامل:
*آستروسیت: آستروسیت ها فضاهای بین نورون ها را پر می کنند. در شکل ها و اندازه های مختلفی وجود دارند. از ویژگی های این سلول ها داشتن زوائد متعدد است. بسیاری از زوائد آنها در ارتباط نزدیک با عروق خونی هستند که پاهای انتهایی دور عروقی می نامند.
بنابراین احتمال دارد که در نگهداری عروق یا تبادل متابولیک میان نورون ها و دستگاه عروقی نقش داشته باشند.
*الیگودندروسیت: که وظیفه ساخت میلین را در دستگاه عصبی مرکزی (CNS) برعهده دارد
*میکروگلیا:این گروه از سلول ها، ماکروفاژ بوده و بیشتر آنها در بالغین دور عروق هستند.
*سلول اپندیمی: این سلول ها دستگاه بطنی مغز و مجرای مرکزی نخاع را مفروش می کنند.
*سلول شوان: که در ساختن میلین نورون های دستگاه عصبی محیطی (PNS) نقش دارد.
موضوعات مرتبط: زیست شناسی ، درسنامه ، ،
برچسبها:
قسمت پانزدهم فصل 4 علوم تجربی هشتم
انواع نورون ها ازنظر شکل و ساختار
*نورون یک قطبی(Monopolar neuron): ابتدا یک زایده خارج می گردد که خود به دو شاخه تقسیم می شود. این دو شاخه ازنظر ساختمانی شبیه آکسون هستند. یکی از شاخه ها پیام عصبی را به جسم سلولی منتقل می کند (به عنوان دندریت) و دیگری پیام را از جسم سلولی دور می کند (به عنوان آکسون)نورون های حسی دارای دندریت بلند و آکسون کوتاه هستند. دندریت این نورون ها ازنظر ساختمانی شبیه آکسون است.به این نورون ها، نورون های یک قطبی کاذب نیز می گویند. مثلا می توان به نورون های گانگلیون (عقده) ریشه خلفی اعصاب نخاعی اشاره کرد که به عنوان نورون های حسی، پیام های عصبی محیط را به نخاع منتقل می کنند.
*نورون دو قطبی (Bipolar neuron):دندریت و آکسون از دو قطب جسم سلولی خارج می شود (همانند نورون های دو قطبی شبکیه چشم)
*نورون چند قطبی (Multipolar neuron):دارای دندریت های فراوان و یک آکسون است (مانند نورون های پورکنژ مخچه، نورون های شاخ قدامی نخاع و نورون های هرمی در قشر مغز)
موضوعات مرتبط: زیست شناسی ، درسنامه ، ،
برچسبها:
نمونه سوالات فصل اول علوم هشتم (مخلوط و جداسازی مواد)
فصل اول علوم هشتم به پایان رسید. 2 نمونه سوال تشریحی فصل اول در زیر قرار دارد:
منبع سوالات: سکوی علوم
موضوعات مرتبط: شیمی ، ،
برچسبها: