قسمت هجدهم فصل 4 علوم تجربی هشتم
انتقال پیام عصبی
وقتی محرکی باعث دپلاریزه شدن نقطهای از غشای آکسون شود، دریچههای حساس به ولتاژ باز میشوند و در آن نقطه از غشای آکسون پتانسیل عمل شکل میگیرد. زمانی که ولتاژ غشا از mV 70 -به mV 40 +میرسد ظرف هزارم ثانیه جریانی از Na +از طریق مجاری باز شده به درون سلول انتشار مییابد.بنابراین، هر پتانسیل عمل بارهای مثبت (یونهای Na +)را به درون آکسون تزریق میکند. این یونهای سدیم دارای بار مثبت به ناحیه مجاور که هنوز پتانسیل غشای آن mV 70- است، جا به جا میشوند و آن ناحیه از غشای آکسون را دپلاریزه میکنند.در واقع جابهجایی یونهای Na+ باعث تغییر ولتاژ ناحیه مجاور ، باز شدن دریچههای مجاری Na+ آن و تولید پتانسیل عمل دیگری میشود. بنابراین، هر پتانسل عمل به عنوان محرکی برای تولید پتانسیل عمل در ناحیه بعدی غشای آکسون عمل میکند.
هدایت تکانه عصبی در آکسون فاقد میلین:هر پتانسیل عملی باعث سرازیر شدن یون های سدیم به درون سلول میشود. این بارهای مثبت به نواحی مجاور جابهجا میشوند و آن ها را به طور جزئی دپلاریزه می کنند. در نتیجه کانالهای حساس به ولتاژ سدیم باز میشوند و این فرآیند تکرار میشود.
هدایت تکانه عصبی در آکسون میلین دار:چون غلاف میلین از جریان یونهای سدیم به داخل سلول جلوگیری میکند، پتانسیل عمل فقط در نقاط فاقد میلین به وجود میآید. در نتیجه پتانسیل عمل از نقطه ای به نقطه دیگر میپرد. توجه داشته باشید که پتانسیلهای عمل در واقع منتقل نمیشوند، گرچه استفاده از این واژه مرسوم است. هر پتانسیل عمل واقعهای مجزا و کامل است که در طول آکسون تکرار میشود یا به تعبیری از نو زاده میشود. بنابراین، پتانسیل عملی که در انتهای آکسون تولید میشود، واقعهای جدید ی است که در پاسخ به پتانسیل عمل قبلی به وجود میآید. پتانسیل عمل آخر دارای همان وسعت و توان پتانسیل عمل نخست است.
موضوعات مرتبط: زیست شناسی ، درسنامه ، ،
برچسبها: